Loading...

Kvindens Potentiale

I min klinik opsøges jeg jævnligt af kvinder, der oplever smerter i underlivet under sex - og endnu flere kvinder, der efter eget udsagn er fuldstændig følelsesløse i skeden og i hvert fald ikke oplever den store nydelse lige hér, når de har sex.

For alle - mænd som kvinder - er koblingen mellem sindet og kønnet uvurderlig, når det handler om at kunne mærke sig selv og at opleve nydelse under sex.

Derfor undrer det mig ikke det fjerneste, at rigtig mange kvinder stort set intet kan mærke vaginalt.

For overalt ser jeg udtryksformer omkring mig, der kun er med til at skyde en barriere ned mellem kvindens psyke og hendes underliv:

I seksualvejledningens brochurer hos skolesundhedsplejersken omtales skeden mest som en ting. En gang om måneden kommer der blod ud af den og så skal man bruge “menstruationsbeskyttelse”. Jovist, det er ikke så rart at være gennemblødt, men hvad er det lige, man skal “beskyttes” mod? Sig selv? Sit køn?

Der står også i brochurerne fra sundhedsplejersken, at pigen kan få orgasme ved at blive gnubbet lidt på klitoris. Ikke et ord om skeden eller livmoderen.

Henne hos lægen er skeden også noget klinisk. Der bliver stukket kolde instrumenter op i den, mens man ligger på et hårdt leje med fødderne oppe i stigbøjlerne.

I det offentlige rum finder kvindens seksualitet stadig meget få og unuancerede udtryksformer. Klichéerne luderen og madonnaen lever stadig i bedste velgående.

Her ses stadig meget få kvinder, der står ved deres seksualitet, sætter ord på den og tager ejerskab over den.

Og det sidste er faktisk en forudsætning for, at kvinden kan få det fulde udbytte af sin seksualitet. Det er nemlig svært at få det fulde udbytte af noget, der stadig skal ties ihjel mange steder, eller antage forvrængede, fordækte former.

Nøgne eller letpåklædte kvindekroppe har vi masser af i det offentlige rum. Lækre, pornoficerede kroppe iklædt lidt lir, der altsammen skal tjene mandens seksuelle fantasi-univers. Kvinden er objekt - ikke subjekt.

I virkeligheden giver det jo god mening, at kvindens seksualitet i årtusinder er blevet holdt nede, fortiet og brændt på bålet. For den kvindelige seksualitet - og her er skeden og livmoderen altså et væsentligt indslag - er vild, utæmmet, umættelig, krævende Kaali. Skræmmende for manden. Der er noget at leve op til.

Og kvindens seksualitet i sin urform udgår fra det kæmpe kraftcenter, som skeden og livmoderen er.

Alene dét at man kan finde på at hæfte en metalclips fast i livmoderhalsen og kalde det prævention, er mig en vedvarende gåde.

Livmoderhalsen, som ifølge taoismen er den direkte port til kvindens hjerte og kan udløse de mest fantastiske orgasmer - hvorfor i alverden skal den skæmmes og hæmmes af en metalclips??!

Gad vide om nogen mand kunne tænke sig at have sådan en ting hæftet fast på bollerne?

Vi er tættere på politisk og økonomisk ligestilling, end vi nogensinde har været.

Men ser man på det offentlige rum, er kvindens seksualitet stadig alt for lidt belyst - og derfor mærker mange kvinder ikke deres fulde, seksuelle potentiale.

Så kære medsøstre: Der er stadig langt igen.